08 юли. 18

Мерки против запушване на канали

Запушването на каналите вкъщи може да е доста неприятно събитие, с всички последици от това – загуба на нерви и време, и излишни разходи. Напълно нормално е да реагираме на някакъв проблем, едва след като той се появи – не сме в състояние да предвидим и да се предпазим от всичко. Обаче в някои случаи малка профилактика и мисъл за бъдещото в нашия бит ще ни е от полза. В това число влизат и евентуалните ВиК проблеми, като неприятното запушване на канали е един от най-неприятните от тях. Понякога да отпушите канала ще е лесно, но в други ситуации може да се наложи да използвате квалифицирана ВиК помощ, която майсторите водопроводчици в vikburgas.bg ще ви предоставят.

Профилактика против запушване на канали

Може би повечето от вас са изпадали в ситуация, в която каналите на водопреносната система не функционират добре. Или ще имате вода със слаб дебит, или ще е запушена мивката, тоалетната или банята. Най-често за запушването на каналите са виновни отпадъците, които попадат в нашата канализация – било то хранителни или не, мазнини, косми, тъкани, хранителни остатъци и др.

Един от ефикасните методи за предпазване от запушване на водопроводните канали е използването на мелница в кухнята. Друго полезно приспособление е метална решетка или приспособление (цедка) върху мивката, която няма да допусне влизането на големи отпадъци. Препоръчваме ви да почиствате редовно сифона в банята. Внимавайте и какво изхвърляте в тоалетната – някои отпадъци се разграждат много трудно, като например дамските превръзки. Строителните материали няма да обсъждаме въобще – макар че и това е често срещан отпадък в канализационните шахти.

Принципно препаратите за отпушване на канали действат добре при органичните боклуци – те са съставени от сода каустик, която в момента, в който реагира с мазнините, ги разтваря до маса, наподобяваща пяна. Проблемите могат да настъпят обаче когато предозирате количеството, защото ако препаратът не се разтвори хубаво, може да остане в каналите и да се отложи по стените, което пък е още едно допълнително запушване и то неорганично. Затова ви препоръчваме периодично да отпушвате каналите с вакуум.

Още съвети за профилактика:

  • Не изливайте олио и други мазнини в мивката. Те са основната причина за запушването на каналите. Понякога почистването няма да може да бъде осъществено с химически препарати, ще се наложи механично изчистване с вибропружина. В такива ситуации може да се обърнете към vikburgas.bg и наш водопроводчик веднага ще отстрани проблема.
  • Изливайте отвреме навреме вряла вода в канала – и на мивката, и на банята. Тя отмива мазнините и органичните отпадъци и премахва неприятната миризма
  • Ако имате мелачка за боклук върху мивката в никакъв случай не я използвайте за мазни меса, черупки от яйца и въобще продукти, които трудно ще бъдат смлени или ще проникват през нея.
  • Почиствайте редовно решетката на сифона на банята от парчета сапун и косми.

Запушването на каналите – какво да правим

Когато се сблъскате със запушване на канал, може да опитате няколко способа. За химическите препарати стана въпрос – там трябва да сте внимателни по две причини. Първата е да изсипете точното количество и да спазвате предписанията за използването им. Втората е по-сериозна – при тях има опасност да нараните кожата си, очите, да ги вдишате, така че бъдете много внимателни. И не забравяйте – винаги е по-добре да ни звъннете и да ползвате услугите на професионалист водопроводчик, отколкото сами да се мъчите, да бърникате и евентуално повече да влошите нещата. Ако тези съвети не окажат ефект, ви съветваме да звъннете на 0896747849.

Какво да правим при запушване на канали:

  • Използвайте сода за готвене, сол и оцет. Важно е в мивката на кухнята или сифона на банята да няма вода. Напълнете една чаена чаша със сода и я изсипете в канала. После направете същото, но с чаша сол. Накрая налейте винен оцет със същото количество и залейте отгоре. Трябва да изчакате десетина минути сместа да подейства, след което залейте с вряла вода. Друг вариант е да ползвате само сода и оцет. Изсипвате чаша със сода, после половината от това съдържание и винен оцет. Покривате с плоска чиния и след около половин час изливате няколко литра вряла вода и изплаквате хубаво с топла вода.
  • Опитайте с кока кола. Да, колата има свойството да отмива хубаво мазнините. Затова толкова хора я обичат в комбинация с мазни храни, не само заради сладкия ѝ вкус. Изсипете един литър от газираната напитка в канала и оставете да действа през нощта. Сутринта залейте с вряла вода.
  • Използвайте веро или сапун. Възможно е да проработи в определени ситуации, особено ако запушването не е голямо. Разтворете сапуна или верото (поне килограм или литър) в три литра гореща вода. После изсипете течността в канализацията и изчакайте една нощ. На сутринта отмийте хубаво с гореща вода.
  • Използвайте вакуум или бутало. Това са два механични метода, които действат, ако има затлачване на боклуци и запушването е в сравнително ранен етап, когато сместа вътре не се е сплела и втвърдила. Сложете вакуума върху отвора, прилепете хубаво (важно е преди това да сте подсушили добре повърхностите) и дръпнете силно. Повторете няколко пъти като махнете мръсотията. С буталото движете силно надолу-нагоре. Това ще доведе до по-силно налягане, което, подобно на вакуума, ще избута нагоре мръсотиите.

Не се колебайте да търсите наш авариен водопроводчик не само при запушване на канали, при аварии с вашето водоснабдяване, но и при планирани ремонтни дейности. Не се колебайте да ни търсите на тел. 0896747849

при наводнения, течове, спукани или запушени тръби.