24 ное.. 16

Как да избегнем замръзване на тръбите

Замръзване на тръбите може да е голям проблем не само за къщите и дворовете, където има мивки и тръби на открито, но и навсякъде. Съветваме ви да предприемете мерки предварително срещу евентуално замръзване на тръбите. Ако това се случи, не се колебайте да ни потърсите за професионална помощ.

Как да избегнем замръзване на тръбите

 • Ако тръбите са разположени на места, където има реална опасност да измръзнат, трябва да ги изолирате от студа. Това става най-добре като използвате няколко пласта изолационна лента. Увийте ги плътно докато образуват дебел слой. Лентата изолира от влагата и студа и за разлика от памучни и вълнени материи, не абсорбира влагата. В никакъв случай не ги увивайте в килими, парцали, одеяла или черги, защото те ще започнат да просмукват влага, която при големите студове ще започне да замръзва. Така ще постигнете обратния ефект – вместо да стопляте тръбите, вие реално допълнително ще ги изстудявате.
 • Ако отсъствате от дома си за няколко дни, не спирайте напълно отоплението – така ще предотвратите неприятните последици когато се приберете.
 • Важно е да помислите и за температурата в дома ви като цяло. Затворете плътно вратите и прозорците на помещенията, които не се отопляват. Проверете канализационната система за течове и евентуални проблеми, защото те ще се появят със страшна сила именно през зимата, когато е студено.
 • Задължително зазимете водомерните шахти в къщите и имотите си. Сложете им дървен капак, изолиран със стиропор, а в шахтата изсипете стърготини. Те уплътняват добре и изолират от влагата и студа. Проблемът е, че също могат да попият – за целта ги сложете преди това в чували, които добре да напаснете около водоподаващия кран и тръби.
 • Ако няма да използвате имота през зимата, спрете водоснабдяването. Ако все пак ще го пускате впоследствие по време на големи студове, гледайте тръбите, които са най-близо до крана, да са загрети предварително.
 • Ако имате възможност, заровете тръбата или я покрийте с пръст – това е естествена изолация и по-добре така, отколкото да стои на открито при големи студове.
 • В железариите се продава специална хидроизолация – поинтересувайте се. Тя се използва от водоразпределителните дружества, което означава, че е изпитана в борбата срещу студа. За битови нужди няма да ви трябва огромно количество, така че това би могло да бъде удачен вариант и във финансов план.

Размразяването на тръбите – правете го внимателно и много бавно

 • Първо спрете централното водоснабдяване. Използвайте сешоар за размразяване на тръбите, но пуснат на ниска степен на затопляне. Движете го бавно по протежение на тръбата, без да нагрявате повече от необходимото на определени места. Ако увеличите прекалено много температурата на определени места, то там тръбите могат да се спукат.
 • Може да включите електрическа печка или друг източник на топлина на разстояние от замръзналата тръба, само внимавайте да не започне да се нагорещява прекалено бързо, защото това може също да доведе до спукване.
 • Правете всичко това по протежението на тръбата по дължина – започнете най-близко до чешмата и продължете до последния видим за вас участък. Правете го бавно и търпеливо, до постепенното и равномерно загряване на цялата видима част от тръбата.
 • Задължително отворете кранчето за водата – така през него ще може да излезе вече размразената вода.
 • Мнозина използват горелки или други устройства с директен горещ пламък, но това е изключително опасно. За миг те създават много висока температура и това може да доведе до спукването на тръбата. Горелките са абсолютно забранени за други видове тръби, освен металните, но и за тях, както казахме – най-добре е да ги избягвате.
 • Нагрейте в кофа или кана гореща вода и излейте съдържанието бавно върху замръзналите тръби. През това време кранът трябва задължително да е отворен, за да има откъде да излезе парата или самата вода, иначе налягането може внезапно да се увеличи и да спука тръбата.

Ако имате проблем с вашата канализация и въобще с водопреносната система не се колебайте и се свържете с нас. Ако се нуждаете от подготовка за зимата с цел да избегнете замръзване на тръбите, също може да разчитате на услугите на най-опитните ВиК специалисти.